Pernoo

Pernoo koski

Kymenkartanon alainen verovapaa latokartano vuodesta 1658.
Pysyvä asutus on kylällä ollut nälkävuodesta 1697 alkaen.

Kymijoki jakautuu Ahvenkosken ja Korkeakosken haaroihin Pernoon pohjoisrajalla rajaten kylää kahdelta sivulta. Jokimaiseman lisäksi Pernoon maisemia leimaavat Haukkavuori (69 m) ja Mustanjärvensuo, joka on osa Valkmusan kansallispuistoa. Kylämaisema on valtakunnallisesti arvokkaaksi katsottua maisema-aluetta. Asutus lomittuu metsäsaarekkeiden kirjavoittamaan peltomaisemaan.

Pernoo niitty

Pernoolaisista löytyy intoa monenlaiseen harrastukseen. Kun aikoinaan Kukkurmäen kisat keräsivät kylälle kilpailijoita kaukaakin, on nyt aktiivisuuden suunta myös ulospäin. Haapiosoutuun on kylältä löytynyt useampikin joukkue, Jukolan viesti värittää alkukesän mielenkiinnon niin korpien kätköihin kuin kaupunkisprintteihin. Jussien lisäksi myös Venlat käyvät hakemassa kokemuksia suunnistajien keskikesän juhlasta.
Myös erilaiset juoksu- ja hiihtotapahtumat vetävät innokkaimpia liikkujia, aseen kanssa tai ilman.

Vuotuisia tapahtumia kylällä on myöskin. Metsästysseura Pernoon Rajamiehet järjestää vuosittain niin kalasopan kuin hirvisopankin. Pernoon Kalamiesten tarjoama elämys on Martanpäivän aikoihin pidettävä onkikilpailu.

 

Oli kyseessä vaikka ladon kengitys, kylältä löytyy talkoolaisia monenmoisin taidoin.Pernoo soutu   Pernoo iltamaisema

Vastaa